02 d’abril, 2008

Xerrada-Col.loqui: Monarquia o Democràcia, amb Marcel Mateu, professor Dret Constitucional UAB

XERRADA-COL.LOQUI

MONARQUIA O DEMOCRÀCIA ?

amb MARCEL MATEU, Professor de Dret Constitucional de la UAB

LLOC: Sala d´Actes Convent Sant Francesc , de Berga

DIA: Divendres 11 d´abril del 2008

HORA: 20 hores


Organitza: FÒRUM FAUSTÍ LLAVERIAS amb col.laboració del BIC


BIOGRAFIA CONVIDAT:

Marcel Mateu [Manresa, 1969]. Llicenciat en Dret per la UAB el 1992, és professor de la Unitat de Dret Constitucional de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 1994.

Ha format part dels projectes d’investigació “Federalisme i igualtat”, dirigit per Enric Fossas, i “El federalisme judicial”, dirigit per Manuel Gerpe. Actualment és membre del projecte “Los derechos fundamentales como principios objetivos” dirigit per Juan Carlos Gavara i participa com ajudant de coordinació en el Projecte d’Innovació Docent sobre les Institucions polítiques de Catalunya, dirigit per Joan Lluís Pérez Francesch, que ha merescut l’ajut econòmic de l’AGAUR (MQD per al 2006). El resultat d’aquest projecte pretén ser la creació de materials docents en suport digital no només adaptats al nou Estatut d’Autonomia sinó que fomentin la interacció amb l’estudiant a partir de la visualització de conceptes.

Ha publicat diversos articles en revistes jurídiques especialitzades, bàsicament sobre la Transició, drets fonamentals (llibertat d’informació, dret a l’honor, secret de les comunicacions, inviolabilitat del domicili i dret d’associació), dret electoral i sobre les relacions entre ordenaments jurídics. Ha publicat també diversos articles en alguns mitjans de comunicació generalistes, com l’Avui o el Regió-7. Col·laborador d’Autonomies, Revista catalana de Dret Públic, en la secció de comentaris de la jurisprudència del Tribunal Constitucional des de l’any 1997 al 2004 (núm. 22 a 30) i en la secció de comentaris a l’activitat legislativa estatal, des de l’any 1999 al 2004 (núm. 24 a 30).

A la Facultat de Dret, ha estat professor de les assignatures Practicum I, Dret Constitucional I, Dret Constitucional II, Institucions Polítiques de Catalunya, i de l’optativa Dret electoral. També ha impartit docència a la Facultat de Ciències Polítiques i a la de Ciències de la Comunicació, en les assignatures d’Introducció al Dret i Introducció a l’ordenament jurídic, respectivament. A la Facultat de Dret ha estat dels pioners en aplicar l’aprenentatge cooperatiu i la utilització de les TIC tant en l’exposició de continguts com en l’avaluació.

Des del 1997, també és professor de l’Escola de Policia de Catalunya, on imparteix l’assignatura de Dret Públic dins del Curs de Formació Bàsica. Ha estat a més coautor de les Unitats Didàctiques de Dret Constitucional i de Dret Públic (del Curs de Formació Bàsica) i dels Temes de Dret (Àmbit Institucional) que la Conselleria d’Interior facilita per a preparar les oposicions a Mosso d’Esquadra.

Des de febrer del 2008 és professor consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i des de març d’aquest any, professor propi de Dret Constitucional en aquesta Universitat.

Ha estat vinculat a diverses entitats manresanes i de la comarca del Bages. És membre fundador de la Unió Musical del Bages, de la que fou el seu primer president; i de la Fundació Independència i Progrés, amb seu a Manresa. També és membre del Fòrum Català pel Dret a l’Autodeterminació (FOCDA), des dels seus inicis, l’any 2001, i de les Plataforma pel Dret a Decidir (PDD) i de Sobirania i Progrés (SiP).